Dieta nie jest równoznaczna z odchudzaniem, choć często bywa tak interpretowana. Jest to po prostu sposób żywienia – dobry lub zły. Zbilansowany powinien zależeć od wielu aspektów, takich jak płeć, wiek, tryb życia oraz – przede wszystkim – stanu zdrowia. Szczególnie ten ostatni element jest istotny z punktu widzenia diety. Za pomocą tego, co jemy możemy wyeliminować niektóre choroby, ale pamiętajmy, że działa to również w drugą stronę. Niewłaściwe odżywianie jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych, za które nierzadko winimy geny czy inne czynniki, nie wiedząc, że „winowajca” jest na wyciągnięcie ręki. Co do pierwszej kwestii, dotyczącej wpływu diety na leczenie schorzeń, to wiele osób podchodzi do niej bardzo sceptycznie. Wolą one faszerować się lekami, które powodują destrukcję organizmu aniżeli spróbować zmienić swój styl życia. Wydaje im się to zbyt niezrozumiałe i stąd wynikają ich wątpliwości. Tutaj z pomocą przychodzą dietetycy, którzy zajmują się dostosowywaniem diety do potrzeb każdego człowieka. Powodów, dla których warto skorzystać z ich porad jest naprawdę wiele.
Dostosowany jadłospis
Odpowiednia analiza menu, a następnie zaplanowanie zbilansowanej diety to klucz do zablokowania dalszego rozwoju choroby. Jest to szczególnie widoczne w przypadku takich schorzeń, jak chociażby cukrzyca, problemy z układem sercowo-naczyniowym czy kamica nerkowa. Cukrzyca co prawda może mieć podłoże genetyczne, jednakże to styl życia wpływa na to, czy choroba się uaktywni. Przetworzone, niskiej jakości, wysoko słodzone jedzenie powoduje zaburzenia związane z insuliną, dlatego też unikanie tego typu produktów i zastąpienie ich czymś zdrowszym może wyeliminować wiele objawów. Podobnie jest w przypadku chorób serca i naczyń krwionośnych. Duże znaczenie mają tu spożywane tłuszcze trans i nasycone, które podwyższają poziom „złego” cholesterolu, co nierzadko prowadzi do miażdżycy, a nawet do zawału. Jedynym sposobem na wyleczenie jest dbanie o prawidłową wartość cholesteroli LDL i HDL, co uczynić można wyłącznie poprzez dietę. Nadmierne spożycie sodu z kolei wywołuje schorzenia nerek, takie jak chociażby kamica nerkowa.

Niezbędne jest również dostosowanie diety w przypadku choroby Hashimoto i innych schorzeń tarczycy, wszelkich zaburzeń gospodarki węglowodanowej, nadciśnienia tętniczego, a także przy chorobie refleksowej, wrzodach, zespole jelita drażliwego, problemach z trzustką i wątrobą. Najbardziej oczywistym przykładem tego, w jaki sposób dieta może wpłynąć na nasze zdrowie są nietolerancje i alergie pokarmowe, przy których to, co jemy musi być dokładnie określone. Warto tu również wymienić bulimię, anoreksję i inne zaburzenia odżywiania, które – wbrew pozorom – leczy się właśnie jedzeniem. Nie bez znaczenia są tu również choroby stawów, kości, skóry, narządów rozrodczych czy nowotwory. Nasza dieta ma też wpływ na to, jakie bakterie znajdują się w organizmie. Możemy to regulować i tym samym poprawiać swoją odporność.
Samodzielnie trudno jest znaleźć przyczynę naszych problemów i wyeliminować ją. Często nie zdajemy sobie sprawy, co dokładnie i w jakich ilościach znajduje się w danym produkcie żywnościowym, a tym bardziej nie orientujemy się, ile powinniśmy tego produktu spożywać, aby miało to korzystny wpływ na organizm. Określenie tego „na oko” jest wręcz niemożliwe, ponieważ w większości jest to związane z naszym zapotrzebowaniem na substancje odżywcze oraz z trybem życia, wiekiem czy nawet płcią. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest konsultacja z dietetykiem, który ułoży nam odpowiednią dietę i udzieli odpowiedzi na nurtujące nas pytania z tego zakresu. Dzięki temu staniemy się bardziej świadomi tego, co jemy, a z czasem należyty sposób żywienia wejdzie nam w nawyk i nie będzie stanowić dla nas żadnego wyzwania. Porada dobrego dietetyka ułatwi nam życie z chorobą i pomoże nawet zupełnie wyeliminować jej objawy, byśmy mogli przejąć nad nią kontrolę. To wpłynie korzystnie nie tylko na stan naszego zdrowia, ale także na samopoczucie.